Kdo smo / Who are we

Inštitut za zavarovalništvo in pravo je nepridobitni zasebni zavod, ki se ukvarja s strokovnim poslovnim svetovanjem, izobraževanjem pravnih in fizičnih oseb,publicistično dejavnostjo ter raziskavami s področja zavarovalništva in prava.

Primarna dejavnost IZOP je svetovanje in pomoč kolektivnim članom in ostalim pravnim in fizičnim osebam na področju pravnih razmerij v zvezi z zavarovalnimi, podjetniškimi, odškodninskimi in poslovno pogodbenimi razmerji.

Ne verjamemo tipiziranim razlagam zato širimo obzorje mogočega. Ker je vsaka stranka edinstvena ni ene same poti.

V dolgi zgodovini delovanja smo znani po kreiranju prelomnih idej in naprednih konceptov, ki so postali standardna poslovna praksa za podjetja in posameznike

danes. Naši svetovalci prihajajo iz različnih področij. Skupno jim je to, da so izjemni strokovnjaki na svojem področju, odprti za izmenjavo idej in izkušenj ter delijo z nami strast za spremembami.

Na čelu z ustanoviteljem, zaslužnim profesorjem dr. Šime Ivanjkom, predstavlja IZOP edinstveno kombinacijo izkušenih svetovalcev, mladih pravnikov in specializiranih strokovnjakov z drugih področij, ki strankam pomagajo pri doseganju njihovih ciljev.

S strokovnimi sodelavci svetuje tudi pri reševanju odškodninskih zahtevkov pri zavarovalnicah in v drugih postopkih kot so izdelava strokovnih mnenj, mediaciji, sodelovanjem v izvedeniških postopkih.

Inštitut za zavarovalništvo in pravo se, skladno s predpisi, ne ukvarja z zavarovalnim zastopanjem in posredovanjem, lahko pa vas seznanimo z družbo za zavarovalno posredovanje E.U.B. d.o.o.,s sedežem Trg svobode 3, 2000 Maribor. Kontaktna oseba je Alenka Lenarčič, elektronski naslov: alenka.lenarcic@eubroker.si.

 

ISSN 2463-9389

Objave na tej spletni strani se evidentirajo v sistemu ISSN (International Standard Serial Number) je mednarodna standardizirana osemmestna številka s črkovno predpono ISSN. Z individualno kombinacijo številk omogoča enkratno in neponovljivo identifikacijo naslova katere koli serijske publikacije na katerem koli fizičnem nosilcu in ne glede na to, kje izhaja.

S tem, ko ima ta spletna stran ISSN, je omogočeno, da se v mednarodnih bazah evidentirajo tudi vsi članki, ki so objavljeni na tej spletni strani IZOP-a.

Osebna izkaznica

Naziv:
IZOP – Inštitut za zavarovalništvo in pravo v Mariboru
Institut za osiguranje i pravo u Mariboru
Institute of Insurance and Law in Maribor

Skrajšan naziv: IZOP Maribor

Naslov: Trg svobode 3, 2000 Maribor

Datum ustanovitve: 26.06.2013

Matična številka: 6435203000

ID za DDV: SI88114627

Pravnoorganizacijska oblika: zasebni zavod

Dejavnost:
Poslovno svetovanje in raziskovanje s področja zavarovalnega, podjetniškega, insolvenčnega, meničnega, tržnega in odškodninskega prava.

TRR:
IBAN SI56 0451 5000 2437 633

BIC koda KBMASI2X.

Ustanovitelj

Zaslužni prof. Univerze v Mariboru, dr. sc. Šime Ivanjko

 

Član Akademije pravnih znanosti Hrvaške
Častni konzul Republike Hrvaške
Soustanovitelj zavarovalnic (1990) Prima d.d. Maribor in Prima d.d. Zagreb (sedaj Grawe d.d.)
Bivši predsednik Združenja zavarovalnih organizacij Jugoslavije
Član Komisije za preizkus znanja za zavarovalne zastopnike in posrednike pri Slovenskem zavarovalnem združenju.

Soustanovitelj Davčno-finančnega raziskovalnega inštituta v Mariboru in glavni in odgovorni urednik časopisa Davčno–finančna praksa, ki jo izdaja omenjeni inštitut.

Ustanovitelj društva za medijsko kulturo v Mariboru.

Avtor številnih knjig in drugih publikacij s področja zavarovalnega, meničnega, insolvenčnega, finančnega in statusnega gospodarskega prava. V COBISS-u je evidentiranih 1.637 bibliografskih enot http://splet02.izum.si/cobiss/BibPersonal.jsp?init=t&code=&type=conor

Osebna razmišljanja o pravu, zavarovalništvu in medijih so objavljena na Facebook profilu.

Organi

Predstojnica:
Klementina Ihanec, univ. dipl. pravnica

Strokovni vodja:
zasl. prof. dr. sc. Šime Ivanjko

Vodja raziskovalne organizacije:

dr. Petra Cajnko

Koordinator projektov:

Pija Rovčanin

Svet IZOP:

  • prof. dr. Borut Bratina, predsednik Sveta
  • prof. dr. Šime Ivanjko, član Sveta
  • Leo Ivanjko, mag. ekonomije in univ. dipl. prav. ;  član Sveta

Programski in izdajateljski svet:

  • prof. dr. sc. Šime Ivanjko (predsednik)
  • Leo Ivanjko, mag. ekonomije in univ. dipl. prav.
  • dr. Zoran Radović
  • Klementina Ihanec, univ. dipl. prav., član
  • Pija Rovčanin, član

»Vsi, ki se ukvarjamo z zavarovalništvom v Sloveniji in tudi širše v naši regiji smoseveda že slišali za prof. Ivanjka. Prof. Ivanjko pravzaprav predstavlja gonilno silo na najrazličnejših področjih strokovnih raziskav s področja zavarovalništva. S svojim dolgoletnim delom je presegel običajne kalupe »zavarovalnega pravnika«, »profesorja zavarovalništva«, »zavarovalničarja« in podobno. Prof. Ivanjko je k razvoju zavarovalništva prispeval kot praktik z izkušnjami z mnogih področij delovanja zavarovalnice, kot akademik s strokovnimi razpravami, knjigami, članki in drugimi prispevki s področja zavarovalnega prava in prakse ter je, nenazadnje, pomagal pri povečanju konkurenčnosti in s tem k dobrobiti slovenskih potrošnikov na Slovenskem zavarovalnem trgu«.

Sergej Simoniti, direktor Agencije za zavarovalni nadzor v Uvodni besedi knjige Zavarovalna sodna praksa, IZOP, Maribor